#38 Het nachtleven van jonge ouders

“Goedemorgen.” Met een vermoeide blik liep ik de afdeling op. Alweer te laat! “Waren de kids weer aan het spoken?” vroeg mijn collega met wie ik een duobaan deelde. “Ja, ik ben vannacht iedere 15 minuten wakker geworden. Halverwege de nacht zijn we naar beneden verhuisd en hebben we de Leeuwenkoning gekeken. Rond 4.00 uur viel hij eindelijk in slaap.” “Jeetje, was hij ziek?” “Ik denk tandjes…”

Onrustig
Dolgelukkig waren wij in december 2014. Na weken in het ziekenhuis, mocht onze veel te vroeg geboren zoon eindelijk mee naar huis. Op doktersvoorschrift vierden we de feestdagen met z’n viertjes, zonder familie. Rust, dat is wat we nodig hadden. Niet alleen voor onze kleine man, maar ook voor onszelf. Het hele herstellen van een traumatische bevalling met spoedkeizersnee had ik overgeslagen. Het enige wat voor ons telde, die 7 weken op de afdeling neonatologie, was dat onze zoon sterk genoeg zou worden. Om zelfstandig te kunnen ademen, zelfstandig te drinken en zelf zijn temperatuur op peil te houden. De monitor die 49 nachten lang zijn bloeddruk, zuurstofgehalte en ademhaling had gemeten, mocht eindelijk uit. In zijn ik-mag-naar-huis-rapportje las ik: is tijdens de nachten erg onrustig.

Tropenjaren
Dat ik een onrustig mannetje had werd na een paar dagen thuis wel duidelijk. Al snel bestond mijn nachtrust uit 3 á 4 uur slaap. En als we vroeg in de ochtend eindelijk rust hadden gevonden, stond er een opgewonden broertje van bijna 3 naast ons bed: “Mama, gaan we spelen?”
De gebroken nachten werden gebroken weken, gebroken maanden en uiteindelijk jaren. De kringen rond mijn ogen kleurden donkerblauw tot paars. Mijn huid voelde koortsachtig gevoelig aan. Ik was prikkelbaar, dronk koffie om de dag door te komen en at suiker, veel suiker. De griep die mij normaal gesproken bespaard bleef, kreeg ik nu in volle glorie. Maar ook dan stond ik met een flinke dosis paracetamol paraat om het gezin draaiende te houden.

Nachtdienst
Ik hoor je denken. Waar was haar man? Hij was er wel degelijk, en hielp daar waar hij kon. Als ik moest werken deelden we de nachten in: jij een nacht, ik een nacht. Wat inhield, dat ik alsnog wakker werd van ieder zuchtje en huiltje en vanuit de slaapkamer naar beneden instructies gaf: “Geef hem nog maar een flesje! De paracetamol staat in de keuken! Je moet rondjes lopen, daar wordt hij rustig van!”
Naast dat het een aanslag was op mijn gezondheid, was het ook een aanslag op onze relatie. Die inmiddels bestond uit werken en nachtdiensten. Romantiek, daar hadden we geen puf voor. Uit logeren was voor ons ook geen optie. We hebben als ouders heel lang het gevoel gehad dat onze premature zoon net thuis was.

Slaaptekort
Uit onderzoek is gebleken dat jonge ouders gemiddeld 44 dagen slaap missen in het eerste levensjaar van hun baby (bron Dailymail). Ouders slapen in het eerste jaar gemiddeld 5,1 uur per nacht. Dit terwijl specialisten de grens voor een goede nacht op 6 uur slaap hebben gelegd. Slaap je minder dan 6 uur dan kun je al spreken van slaaptekort. Houdt dit langer aan, dan heeft chronisch slaaptekort vele gevolgen. Het zorgt voor verstoringen in het lichaam en specifiek in de hersenen. Het begint wellicht met minder concentratievermogen en door de mentale vermoeidheid maak je sneller fouten op het werk. De prikkelbaarheid zal iedereen wel herkennen. Maar het is pas echt serieus als het kan leiden tot depressie, hartfalen en zelfs hersenschade.

Misschien ben jij ook aan het einde van je latijn na de zoveelste gebroken nacht. Duurt het misschien al maanden of zelfs jaren. Het enige wat echt helpt is vroeg naar bed gaan, blijkt uit onderzoek. Want ook uitslapen, zoals wij dat elkaar in het weekend gunden, draagt niet bij aan het inhalen van chronisch slaaptekort. Er zijn tal van adviezen te vinden, maar de gouden tip bestaat volgens mij niet. Het is gewoon pittig en het kan je compleet uitputten. Er is een duidelijk verband tussen jonge moeders, gebroken nachten en carrière willen maken. Niet zelden belanden zij in een burn-out, net als ik. Want jij bent zeker niet alleen!

 

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven