Blog#5 Leren ademhalen

“Een goede leider heeft niet alle antwoorden, maar is iemand die de juiste vragen stelt”. Aldus Van Tellingen in het boek Opleidingsmanagement. Zo eindigde ik mijn verdediging van mijn scriptie tijdens mijn afstuderen. Hiermee had ik de laatste van de 17 competentievereisten verantwoord. Want de juiste vragen stellen stond centraal in mijn onderzoek naar Duurzame Inzetbaarheid. Interviews, enquêtes en een discussiegroep, ik had de techniek van onderzoek doen onder de knie met hulp van meerdere collega’s. Mijn onderzoek creëerde ook bewustwording bij enkele deelnemers aan mijn discussiegroep. Sommigen hebben zelfs een stap gezet richting een studie of een nevenfunctie om zo te werken aan hun eigen duurzame inzetbaarheid. Daar was ik nog het meest trots op. Een beter resultaat kon ik mij niet wensen, en zo studeerde ik in het voorjaar van 2014 af aan de Hogeschool.

Nog mooier was dat ik op dat moment er zojuist achter was gekomen dat ik weer in verwachting was. Volgens de gynaecoloog waren er geen obstakels voor mij om het nog eens te proberen. En de vreugde, maar ook de onzekerheid waren groot toen ik de positieve zwangerschapstest op de keukentafel zag liggen. Ongelooflijk, nog een kans…
Ik voelde mij deze zwangerschap beter dan ooit. Zeker na de eerste 3 maanden waar de kans op een miskraam op de loer ligt.
Bezige bij dat ik was, besloot om naast mijn huidige baan ook intern stage te gaan lopen. Een mooie opvolging na het behalen van mijn diploma leek mij, geen tijd te verliezen!
Ik werkte mee aan een reeks workshops met als thema duurzame inzetbaarheid. We organiseerden zeer diverse workshops voor medewerkers en managers om bewustwording te creëren. Dat maakte mij natuurlijk ook erg bewust van mijn eigen inzetbaarheid. Ik wilde mijn kansen vergroten om bij te dragen en van nature voel ik daarin sterk een eigen verantwoordelijkheid.
De volgende spreuk is me dan ook op het lijf geschreven:
Het grote geheim in het leven is dat er geen groot geheim is, wat je doel ook is, je kunt het bereiken als je bereid bent te werken
Deze uitspraak van Oprah hing lange tijd aan het beeldscherm van mijn pc.

Helaas heb ik de daadwerkelijke workshops rondom inzetbaarheid zelf nooit mee kunnen maken. Met 29 weken zwangerschap werd ik totaal overvallen doordat mijn vliezen waren gebroken.
Het was een grote schok, veel te vroeg. Nadat ik in alle hysterie de verloskundige en mijn man had gebeld, ging ik op bed liggen en belde mijn werk. Control freak als dat ik ben, wilde ik me nog wel even netjes afmelden.
4 dagen lang lag ik met weeënremmers in het ziekenhuis. Ik zou niet meer thuiskomen voordat ons kindje geboren zou worden. Dat kon enkele dagen tot weken duren werd ons medegedeeld. Totaal verscheurd dat ik mijn oudste zoon niet bij me had, en in grote angst onze zoon, die nog veilig en warm in mijn buik zat, te verliezen.
Na 4 dagen kon de bevalling niet meer worden geremd. Het werd een spoedkeizersnee, middenin de nacht, zonder mijn man. Dat was een heel eenzaam en angstig moment.
Daar was hij dan, veel te vroeg en zo klein. Hij paste op de hand van mijn man. Zijn huidje was paarsig en je kon alle adertjes zien. Zijn gehuil klonk als het piepen van een muis. Hij was nog helemaal niet af…
Als stel verzamelden we alle kracht om dit te doorstaan, met alle onzekerheden. Het allerbelangrijkste was dat onze zoon zelfstandig zou leren ademhalen. Uren, dagen, weken en uiteindelijk bijna 2 maanden hebben we in het ziekenhuis geleefd. Alles gericht op zijn ademhaling.

En nu bijna 4 jaar later moest ikzelf opnieuw leren ademhalen, wie had dat gedacht. Ik niet.

Als je een paniekaanval hebt, kun je leren te focussen op je ademhaling. Als het chaos is in je hoofd, kun je je focussen op je ademhaling. Als je het overzicht dreigt te verliezen, kun je je focussen op je ademhaling. Als je moe bent, maar niet kunt slapen, kun je je focussen op je ademhaling.
In het begin probeerde ik grip te krijgen op mijn ademhaling door middel van meditatie. De meditaties van Commit Happiness op YouTube hebben mij echt momenten van kalmte bezorgd tijdens de storm in mijn hoofd. Wat een fijne stem heeft Luz!

Mijn huisarts deed zijn best om mij bovenaan de wachtlijst te krijgen van de geestelijke gezondheidszorg, het kon nog weken duren. Ik was naarstig op zoek naar enige houvast, en op advies van een vriendin heb ik een afspraak gemaakt bij de fysiotherapeut. In eerste instantie voor kramp in mijn nek en hoofdpijn, maar al snel richtte hij de behandeling op mijn middenrif en ademhaling. En wat een verademing kan het letterlijk zijn als je handvatten krijgt waardoor je meer kunt ontspannen. Ik kreeg als het ware les in ademhaling. Het klinkt zo vanzelfsprekend ademhalen, maar tijdens een burn-out is dat zeker niet. Schakel daarom ook een professional in die fysiek naar jou kijkt. Je lichamelijke klachten zijn onlosmakelijk verbonden met de toestand van je geest. Je hoeft het tenslotte niet allemaal in je eentje op te lossen. Doe het samen, want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven