#3 De wilskracht van moeders

#3 De wilskracht van moeders

Nu mijn ziekmelding een feit was, heb ik de eerste paar dagen uren op de bank gezeten, verstijfd van schaamte. Ik had er pas 6 weken op zitten in mijn nieuwe baan, binnen het bedrijf waar ik al 9 jaar werkzaam was. De stap die ik had gezet was een langverwachte carrière move.

Ik was namelijk enkele jaren geleden begonnen met een hbo studie HR naast mijn fulltime baan. Wat heerlijk vond ik het om te studeren en mijzelf te blijven ontwikkelen. Mijn werkomgeving bood mij ook alle ruimte en mogelijkheden om dit te doen. Projecten, interviews, verslagen, research, discussiegroepen, presentaties en keihard blokken. Ik zette alles op alles om het beste uit mijzelf naar boven te halen. Daarnaast gaf ik mij ook voor 200% in mijn baan als assistent. Geen probleem om regelmatig tot 19.00 uur door te gaan op kantoor. Het Nieuwe Werken was op dat moment nog geen feit.

In mijn 2e studiejaar raakte ik in verwachting van onze eerste zoon. Dat was wel even de verwachtingen bijstellen, met name mijn eigen verwachtingen. Zo had ik op de Hogeschool aangegeven 3 weken na de bevalling de studie weer te hervatten. Zoiets valt toch prima te plannen?
Echter had ik een zeer moeizame bevalling en werd ik totaal overvallen door het moederschap. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik mijzelf opnieuw moest terugvinden. Ik denk dat het wel een jaar duurde eer dat ik zowel fysiek als mentaal me weer een beetje mezelf voelde.
Inmiddels had ik de studie hervat, werkte ik 3 dagen, ging 1 dag per week in de schoolbanken en gebruikte de avonden om te studeren.
Aardig druk als ik er zo op terug kijk, maar ik was meer gedreven dan ooit om mijn studie af te maken. Ik leef namelijk volgens de overtuiging dat wat je ook voor je kinderen wenst, je zelf het goede voorbeeld moet geven. Je bent tenslotte HET grote voorbeeld voor je kinderen.
Terwijl ik groeide in het moederschap, keihard werkte voor mijn baan en studie, gebeurde ook het leven…
Op heel tragische wijze verloor mijn man zijn vader. Ons hele leven stond op zijn kop. Het intense verdriet van mijn man en zijn familie had impact op ons allemaal. Het was een hele donkere tijd waarin zonnestralen gewoon pijn deden op je gezicht.
In deze periode heb ik ook iets heel moois ervaren, en dat is steun. Steun van familie, vrienden, collega’s en ook vanuit onverwachte hoek. En als je dan een kleine jongen van 7 maanden hebt, behoud je tegelijkertijd ook vertrouwen in het leven. Want elke glimlach die je krijgt, voelt als een geschenk en een beetje verzachting van de pijn.

En nu 5 jaar later zat ik thuis op de bank, me ontzettend druk te maken over wat mensen wel niet over mij konden denken. Waarom wrat dit zo aan mij? Kon ik het zelf wel accepteren dat ik ziek thuis was?
Ik weet nog dat ik mijn leidinggevende telefonisch sprak. Nooit maar dan ook nooit heeft ze enige vorm van onbegrip getoond, integendeel. Ik vertelde haar dat het ziek thuis zijn voelde alsof ik het contract met mezelf had verbroken. Het contract van ‘always stay strong’, het contract van ‘niet zeuren, blijven doorgaan’, het contract van ‘niet terugkijken’, het contract van ‘jij mag niet omvallen’. Deze contracten had ik in de loop der jaren met mijzelf afgesloten. Ik denk ook dat daarmee de aanloop naar mijn burn-out 5 jaar geleden begon. En omdat ik steeds harder ben geworden voor mijzelf, moest mijn lichaam wel ingrijpen.

Later in gesprek met mijn psycholoog werd mij ook bevestigd dat ik op basis van wilskracht zo lang heb kunnen doorgaan. Want niets is sterker dan de wilskracht van een moeder.
En ik weet dat er vele moeders met mij zijn. Moeders die zichzelf niet op de eerste plaats kunnen zetten, want het gezin gaat voor. Moeders die door moeten, ook al zijn ze ontzettend moe. Moeders die naar andere moeders kijken en zich afvragen: hoe doet ze het?
Misschien ben ik wel die moeder die naar jou kijkt, vol bewondering…
Want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven