#1 Burn-out

Vrije val

Als 34 jarige moeder van 2 jongens had ik het dik voor elkaar. Gelukkig getrouwd, de kinderen in goede gezondheid, een leuk huis in de randstad, en die goede baan in de financiële sector met volop doorgroeimogelijkheden.
Maar dit is het oppervlak. Want als je al heel lang kampt met stress, moeheid, hartkloppingen en regelmatig een paniekaanval. En je deze signalen totaal negeert, dan komt er vanzelf zo’n moment: een burn-out.

Het moment waarop je niet meer kunt. Het moment waarop je niet meer op de trein durft te stappen, want je krijgt paniek van de drukte. Het moment waarop het niet meer lukt de schooltas van je zoon in te pakken, want je verliest het overzicht. Het moment dat je niet meer aan tafel kunt blijven zitten want de kinderen maken teveel herrie. Het moment dat je je kapot schaamt omdat je je hebt ziek gemeld. Het moment dat je alleen maar in je bed kunt liggen en je afvraagt wanneer dit over gaat.

Dat was mijn vrije val. Zo diep dat ik niet wist of ik ooit nog de grond zou raken.
Nog nooit ben ik zo hard stilgezet.
Mijn leidinggevende vertelde mij dat ik niet stilstond, maar dat dit één van de belangrijkste momenten in mijn leven zou worden. En ze had gelijk.
Mijn huisarts had het over een burn-out.
Mijn psycholoog, waar ik pas na 3 maanden terecht kon, sprak over chronische overbelasting, overspannenheid en een paniekstoornis.
Het maakte mij niet uit hoe het heette, maar hoe kwam ik hier zo snel mogelijk vanaf???

Alleen werd mij later duidelijk dat ‘snel’ niet in dit proces past. Sterker nog, ik zit er nog middenin, mijn herstel.
Vanaf het begin had ik sterk de behoefte aan erkenning en herkenning. Was ik nu de enige moeder? Ik las veel over burn-out, maar vond heel weinig informatie over hoe je dan je rust pakt terwijl je gezin door blijft draaien. Echt, hoe dan? Dat heb ik me zo vaak afgevraagd.
Hoe je kunt omgaan met je schuldgevoel, omdat je niet die actieve moeder kunt zijn.
Hoe je moet loslaten omdat je carrière volledig naar de achtergrond verdwijnt.
Hoe je je partner terugvindt, terwijl hij alles van je overneemt.
Hoe je helemaal terug moet naar de basis, want je moet opnieuw leren ademhalen.
Hoe je herstel pas begint, als je leert accepteren dat je een mentale klap hebt gehad.

Daarom deze blog. Schrijven helpt mij in mijn eigen herstel. En ik hoop door mijn ervaringen te delen moeders te helpen. Door middel van erkenning en herkenning, want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

7 gedachten over “#1 Burn-out

 1. Lieve Jolien. Wat mooi deze blog! En hoe herkenbaar! Je laat zien dat een moeder altijd heel veel, soms teveel ballen in de lucht probeert te houden. Je mag trots zijn op wat je al hebt bereikt. Ik lees dat je heel goed bezig bent. XXX Jolanda

  1. Lieve Jolien, je bent een super sterke vrouw, een geweldige moeder, hebt een topprestatie geleverd met werken en studeren, een nieuwe job gevonden in je studierichting. Voor iedereen altijd attent. Meid je hebt daarnaast nog zoveel meegemaakt. En ook dit herstel pak je weer krachtig op. Gun jezelf de tijd. Mijn respect had, heb je en houd je voor altijd. Xxx

  2. Dankjewel Jolanda voor je lieve berichtje.
   Soms valt er één bal en soms vallen alle ballen.
   Maar moeders hebben een enorme wilskracht om er weer bovenop te komen!
   Liefs Jolien

 2. Lieve Jolien, ik heb zoveel bewondering voor jou!! Ook hoe je hier mee omgaat. Je bent ontzettend sterk en hebt zoveel doorzettingsvermogen. Je hebt veel meegemaakt. Je bent gek met je jongens/man en zorgt dat het thuis op rolletjes loopt, je staat altijd voor iedereen klaar, je bent ambitieus! Zelf zeg je ook altijd, niets gebeurd zonder een reden. Neem je tijd. Je komt hier uit en weer een stuk sterker! Xxx

  1. Dankjewel Lotte, zo lief!
   Lange tijd hebben we samen bergen werk verzet. En jij bent altijd zo supportive geweest, een luisterend oor, begripvol, my back-up in times of need.
   Ik vond het erg spannend dit te posten, maar heb nu zeker geen spijt.
   Liefs Jolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven