Blog#15 Intake

Na drie maanden was het eindelijk zover, mijn intake bij de psycholoog. Drie maanden waarin ik in een neerwaartse spiraal verkeerde. Meerdere malen stapte ik even uit die spiraal, om na een goede dag, weer keihard onderuit te worden gehaald.
Want wat doe je na een goede dag? Dan probeer je er weer iets meer voor je gezin te zijn. Terwijl, als het net goed voelt, je ineens alle energie uit je lichaam voelt stromen. Blijkbaar is naar de supermarkt lopen dan toch teveel. Ik keerde dan halverwege om, op zo’n tweehonderd meter afstand van ons huis, dan maar weer pizza vanavond…

Al een week voorafgaand de intake moest ik mijzelf moed inpraten. De autorit ernaartoe leek als een autorit uit een aflevering van ‘De gevaarlijkste wegen van de wereld’. Langs een diep ravijn. Een ravijn met een stroming van paniekaanvallen wachtte beneden op mij, als ik maar één keer zou wankelen.

Daar zat ik dan in de wachtkamer, verstijfd in mijn stoel. Ik vroeg me af waarvoor de man tegenover mij hier zat. Was hij depressief, overspannen of had hij ook last van angsten? Er wandelde een jonge vrouw in kleurrijke kleding binnen. Wat schuilt er achter al die expressie en vrolijkheid? Ik kon alleen maar gissen, net zoals het voor velen niet aan mij te zien is. Ik ben een ster in het doen alsof het goed gaat en ik alles onder controle heb.

Ik werd naar binnen geroepen en maakte kennis met de psycholoog en een stagiair. De stagiair zou de intake doen met mijn goedvinden, met naast haar de psycholoog. Ik was al blij dat ik het überhaupt had gered om hier te komen, daar kon een stagiair ook nog wel bij.
Ik deed mijn verhaal en vertelde dat ik het vermoeden had dat mijn situatie een aanloop van vijf jaar heeft gehad. In een lange opsomming vertelde ik onder welke druk ons gezin heeft gestaan, jaren lang. Met vlekken in mijn nek liep ik langs een tijdlijn aan gebeurtenissen en het lukte me niet meer om mijzelf groot te houden.

Eigenlijk wist ik heel goed welke factoren allemaal van invloed waren geweest. En sommige factoren, zoals mijn kijk op moederschap, spelen nog steeds. Ik wil het zo graag goed doen, een bewuste moeder zijn, mijn kinderen een stevige basis meegeven, met vooral veel warmte en liefde, een gezin met open communicatie, een vrije opvoeding met creativiteit en ruimte om jezelf te kunnen zijn. Maar wie ik was, was mij totaal onduidelijk geworden. Ik was mezelf kwijtgeraakt tussen al mijn idealen. Kwijt tussen al het streven door. Streven naar het goede voorbeeld geven, streven naar een top moeder zijn met een top carrière, streven naar een perfect huishouden, streven naar het altijd klaarstaan voor anderen, streven om niks te missen, streven om maar niet stil te hoeven staan.
De psycholoog interrumpeerde de stagiair en zei stellig: “Het klinkt alsof jij altijd “aan” staat.”
Het overviel me, ik lachte, ze had gelijk. Ik sta altijd “aan” en dat heeft me totaal uitgeput. Door dit kleine zinnetje voelde ik me zo ontzettend begrepen.

Een vriendin van mij, die meeleest met mijn blog, vroeg mij onlangs: “Besef je nu wat jullie allemaal hebben meegemaakt? Dat is geen kattenpis!” Realiseren doe ik mij steeds meer, zeker nu ik erover schrijf.
Een andere vriendin vertelde mij een tijd geleden dat ze het te goed vond gaan, zo goed, dat ze het eigenlijk niet geloofde.
En zo heb ik natuurlijk meer signalen totaal genegeerd. Vaak deed ik er juist een schepje bovenop, zoals meer uren werken, om uiteindelijk mijzelf voor de gek te houden.
En mijzelf voor de gek houden, heb ik nog lang volgehouden, zelfs tijdens mijn burn-out.

Streef jij ook allerlei idealen na? En komt dit soms in de knel met jouw ideeën over moederschap? Luister dan naar jouw moederhart, de rol het dichtst bij jouzelf. Een weg vol onvoorwaardelijke liefde kan namelijk alleen maar de juiste weg zijn. Want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven