#2 Succes is een keuze

Succes is een keuze. Mijn huisarts, een goede en nuchtere jonge man, hield een betoog. Ik had hem net in tranen verteld hoe ik diezelfde ochtend een paniekaanval had gehad in de trein.
Hij legde uit dat voor iedereen de juiste balans iets anders betekent. En dat als je uit balans bent je soms lange tijd op adrenaline door kan gaan. Als dat te lang voortduurt kan je hele systeem op hol slaan, met paniek als gevolg.
Voor de meeste gezinnen waarbij beide ouders werken geldt dat de balans regelmatig onder spanning komt te staan, zeker als je beiden ver van huis werkt.
Ik vertelde hem dat ik maar beter ontslag kon nemen, alles beter dan ziek melden. Hij adviseerde me geen beslissingen te nemen vanuit emotie. Ik had volgens hem minimaal 2 weken rust nodig en hierna wilde hij me weer terug zien. Ik barste weer in tranen uit. Dat kan toch niet, dacht ik, ik was zojuist gestart in een nieuwe baan.

Eerder die ochtend zat ik met een enorme knoop in mijn maag op het perron te wachten op mijn trein. Al 9 jaar pendelde ik op en neer met de trein naar mijn werk. Met de komst van onze 2 kinderen was dat af en toe best stressvol. Maar ik was het gewend. Alle moeders hebben toch stress om overal op tijd te komen?
Naarmate de trein zijn weg vorderde over het spoor werd ik overvallen door een golf van angst. Een beklemmend gevoel met al deze vreemde mensen om mij heen. Ik voelde mijn hartslag in mijn keel en mijn ademhaling schoot alle kanten op. Ik probeerde op 1 punt te focussen, de vloer. Maar toen die onder mij begon te draaien, sloeg de angst om in paniek.
Ik stuurde mijn man een berichtje: Ik ben erg duizelig, kun je mij ophalen? Gelukkig reageerde hij direct, want zulke berichtjes stuur ik niet elke dag. Toen ik eindelijk met knikkende knieën aankwam op mijn bestemming en uitstapte, wist ik dat dit het moment was dat ik de signalen die mijn lichaam gaf niet meer kon negeren.
Ik belde één van mijn collega’s en vertelde dat ik last had van duizelingen. Ze wilde direct naar me toekomen, maar met het laatste beetje moed wat ik had nam ik de trein terug naar huis.
Mijn man had zijn eigen vergadering onderbroken en stond me op te wachten bij het station, waar die ochtend mijn reis begon. Ik stapte in de auto en hij zei: “Moet jij er niet voor een tijdje tussenuit?” Ik barste in tranen uit terwijl we naar huis reden.

Gelukkig kon ik diezelfde ochtend terecht bij mijn huisarts en zo kreeg ik 2 weken rust als advies. Ook tipte hij me om de afleveringen van ‘Sophie in de mentale kreukels’ te kijken.
Diezelfde middag heb ik alle afleveringen achter elkaar gekeken. Op zoek naar een kant en klare oplossing, maar die kreeg ik niet. Er waren namelijk tal van oplossingen en voor iedereen betekende dit weer iets anders. Er was geen script welke ik kon doorlopen. Wel vond ik een enorme herkenning, wat voor de 3e keer die dag de tranen over mijn wangen deed doen stromen.

Of succes een keuze is weet ik niet. Wat wel interessant is, is wat wij verstaan onder succesvol zijn. En hoeveel heb je daarvoor over?
Als zo’n stoere moeder als Sophie Hilbrand er doorheen kan zitten, dan kan het misschien iedereen wel overkomen. Ook mij, ook jou, want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

2 gedachten over “#2 Succes is een keuze

 1. Mooi geschreven Jolien!
  Succes is zeker een keuze. Maar dan moeten er wel verschillende manieren van succes zijn om uit te kiezen..

  Misschien is de definitie van succes door onze maatschappij wel verdraaid en wordt succes tegenwoordig veel gemeten aan de hand van de resultaten van bedrijven, een goed draaiende maatschappij en een goed salaris en opleidingsniveau.
  Misschien zouden we meer moeten letten op een persoonlijker succes zoals hetgeen waarvan wij zelf tevreden, rustig en gelukkig worden.

  Je zet me aan het denken! 😉

 2. Wat treffend geschreven, vast ook herkenbaar voor een ieder die dit heeft meegemaakt of nu meemaakt.
  Ook iets om over na te denken, wat is succes eigenlijk? Wanneer ben je succesvol en is dat belangrijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven