Blog#23 De perfecte moeder

“Mama, waarom heb je dit voor mij gekozen?” vroeg mijn zoon terwijl we naar huis sjeesden. Ik had me enorm gehaast om mijn werk op tijd af te ronden, naar de trein te rennen en vanaf het station met alle stoplichten tegen, het net op tijd weten te redden bij de buitenschoolse opvang (bso). Nu mijn oudste zoon sinds kort op school zat en drie middagen naar de bso ging, voelde ik me ontzettend schuldig als ik hem alleen in een hoekje zag spelen. En toen hij mij vroeg waarom ik deze opvang voor hem had gekozen, brak mijn hart. Hij had het daar helemaal niet naar zijn zin, en het bleek ook geen kwestie van wennen te zijn.

Op de kinderopvang had hij het al die jaren zo naar zijn zin gehad, tot op de laatste dag. En ook de overgang naar school, waar hij lang naar had uitgekeken, verliep goed. Het verschil tussen de bso en kinderopvang was groot, zeker als jongste van de groep. Het was me duidelijk dat dit niet de juiste keuze was. Een korte tijd later kon hij gelukkig naar een andere opvang, waar het in één keer goed ging en hij veel vriendjes had en nooit alleen speelde.

Maar wat als hij ook daar niet had kunnen wennen? En als school voor hem genoeg was? Hij was tenslotte maar vier jaar oud. Hoe ver ga je dan voor het geluk van je kind? Blijf je zoeken naar alternatieven? Ga je minder werken? Ben je zelfs bereid je baan op te geven? En dat moet dan financieel ook maar allemaal kunnen. En wat is dan die perfecte balans voor een gezin, zodat iedereen happy is? Het blijft voor vele moeders zoeken.

Interessant is dat uit onderzoek naar ‘het gedrag van de werkende Nederlandse moeder’ (bron: NRC) blijkt dat deeltijd werken de norm is. En wie daar vanaf wijkt, stoppen met werken of fulltime werken, onbegrip proeft en stille verwijten krijgt. Van invloed zijn ouders, partners en werkgevers, maar ook moeders onderling, zorgen ervoor dat moeders druk ervaren deeltijd te werken en beperkt gebruik te maken van kinderopvang, aldus promovenda Justine Ruitenberg.

Schuldgevoel kenmerkt dus ook wel het moederschap in Nederland. Ook ik heb daar vaak last van gehad. Het begint al bij het moment dat je kindje geboren wordt en de borstvoeding maar moeilijk op gang komt. Want we weten allemaal dat dat het allerbeste is voor je kindje….Faal… Als je niet kunt genieten van je kraamtijd. Hoezo roze wolk?…Faal…Als je je kind voor het eerst te logeren brengt, omdat je weken geen nacht hebt doorgeslapen. Wat ben je nu voor een moeder?…Faal…En ja bij een tweede kindje lukt het je al een stuk beter om te relativeren, maar dan komt het stukje verdelen van de aandacht om de hoek kijken.

Ik vertelde mijn psycholoog dat ik soms zo erg bezig was met een perfecte moeder proberen te zijn, dat het voor stress zorgde. Hoe hoog leg jij de lat? In het moederschap leg ik hem nog net wat hoger dan op het werk, en daar is de lat ook al hoog. Maar hier permitteer ik me helemaal geen fouten. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel is enorm en ik ben me zo bewust van mijn eigen gedrag en de invloed op mijn kinderen. Soms te bewust…

Hoe goed is dat eigenlijk, de perfecte moeder willen zijn? Het doet me denken aan het verhaal over de jeugd van Boeddha. Waar zijn vader hem weerhield van alle moeilijkheden in het leven. En dat is wat wij moeders vaak ook nastreven. Terwijl tegenslagen zoals teleurstelling, ziekte en verlies net zo goed bij het leven horen. Leren we onze kinderen daar nog wel mee om gaan?

Uit meerdere onderzoeken (o.a. Unicef en Wereldgezondheidsorganisatie) blijkt dat Nederland één van de landen is met de meest gelukkige kinderen. Dus mama’s zonder baan, deeltijd of fulltime werkend, we doen het goed! Balans betekent voor iedereen iets anders, voor ieder gezin iets anders. Zolang je maar goed naar je lichaam luistert, want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Eén gedachte over “Blog#23 De perfecte moeder

  1. Mooi geschreven en iets waar bijna alle moeders soms mee worstelen. En ieder mens maakt fouten, ook moeders, alleen heb je het gevoel dat je als moeder geen fouten maken mag. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Een moeder hoeft niet perfect te zijn, wel liefdevol en kinderen zijn gelukkig ook flexibel. ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven