Blog#27 Relatiecrisis?

“Moet jij er niet voor een tijdje tussenuit?” Mijn man had het allang zien aankomen. Zeker na het zoveelste debat over het wel of niet maken van een stap in mijn loopbaan. Als ik al een carrière move wilde maken, wist ik dat ik dat met 24 uur per week niet zou redden. Daarom stond 32 uur ter discussie in ons gezin. Het stond letterlijk tussen ons in.

“In december stond hier een ambulance en nu wil jij juist nóg meer gaan werken?” Hij kon het niet rijmen. En hoe meer hij het niet kon rijmen, des te meer redenen ik kon verzinnen waarom ik het wel zou doen. Mijn studie was al twee jaar afgerond, ons gezin was in een rustiger vaarwater, onze jongste was geen baby meer en het ging goed met hem na zijn moeilijke start, eindelijk ruimte om mijn ambities weer op de voorgrond te laten treden. Niet wetende dat sommige gevoelens, emoties of onderdrukt verdriet pas naar boven zou komen als er ruimte voor is.

Nee, ik was echt toe aan deze stap, het voelde bijna als ‘nu of nooit’. Ik zou juist nieuwe energie krijgen van deze nieuwe baan, met volop ontwikkelingsmogelijkheden en een inspirerende leidinggevende. Dan luister je toch niet naar je partner die misschien wel eigenbelang had bij het feit dat ik een stap terug had gedaan toen de kinderen kwamen. Hoe durfde hij er een stokje voor te willen steken, hij wist hoe hard ik ervoor had gestudeerd! Ook wist hij heel goed dat ik het kon. Maar hij voorzag dat ons gezin uit balans zou raken als ik volgas zou gaan.

We hadden namelijk niet alleen de tropenjaren achter de rug als jonge ouders, maar ook gingen we als gezin jaren gebukt onder verlies en verdriet. Dan ben je als stel bijna gewend geraakt om continu onder druk te staan. Het voelde niet meer dan logisch om me hierna te storten op mijn werk.

In mijn neerwaartse spiraal in de eerste periode dat ik thuiszat, kwam onze relatie wederom onder druk te staan. Want hoe maak je je man duidelijk dat je bang bent voor een monster die je niet kunt zien? Hoe maak je je man duidelijk dat je niet voor de kinderen kunt zorgen? Hoe maak je je man duidelijk dat je geen prikkels kunt verdragen? Hoe maak je je man duidelijk dat hij er alleen voor staat?

Door mijn situatie was ik genoodzaakt hem alles te vertellen wat er in mij omging. En dat was eigenlijk nieuw voor mij. Ik hield altijd zoveel voor mezelf, en daarmee ontliep ik mijn eigen gevoel. Maar als je je eigen gedachten niet meer kunt ordenen, gooide ik er flarden uit van de ravage die de wervelstorm in mij achterliet. Hoe hij in het begin nog dacht het af te kunnen met een luisterend oor of advies over hoe ik bepaalde gedachtes moest loslaten, kreeg onze relatie een nieuwe wending. Mijn man nam mijn gedachten letterlijk over als ik ze niet meer begreep. Ook werd hij wachter van mijn grenzen. Op advies van de dokter moesten we tot in detail mijn dagindeling doornemen, om te voorkomen dat ik meer energie zou verbruiken dan dat ik had. Van de één op de andere dag was ik van independent woman veranderd in een afhankelijke vrouw die alles aan haar man moest voorleggen.

Ook mijn psycholoog merkte op hoe ik aan mijn man hing, terwijl ik probeerde op te krabbelen uit dit diepe dal. Door haar opmerkingen hierover werd ik ineens onzeker en op mijn terugweg van de zoveelste sessie stuurde ik een berichtje aan mijn man: Vind je dat ik te afhankelijk ben van jou?

Het leek wel alsof ik niet meer bestond, maar ik kreeg het allerliefste berichtje terug: Nee, maar dat doet er niet toe. We zijn samen!

Het voelde als een grote opluchting dat het voor hem de normaalste zaak was dat ik mezelf terug moest vinden, en dat deden we samen.

Nu bijna een jaar verder kan ik zeggen hoeveel mijn burn-out mij heeft gebracht. Van een relatiecrisis is totaal geen sprake, integendeel. De verdieping in een relatie, waar Dalai Lama over spreekt, begint pas wanneer men samen tegenslagen overwint en elkaar op een andere manier leert kennen. Tegenslagen kunnen je uit elkaar drijven of juist bij elkaar brengen. En ook voor alle partners die het gezin draaiende houden, en zoekende zijn naar hoe om te gaan met de burn-out van jouw man of vrouw, het gaat jullie lukken. Want ook jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven