Blog#28 Identiteitscrisis

“Weet je Jolien, iedereen roept maar volg je passie en maak daar je beroep van. Maar dat legt nogal een druk op jezelf. Want wat als blijkt dat je dit niet weet? En of je niet verandert in de loop der jaren. Nee, je moet gewoon doen wat je op dit moment leuk lijkt. En wie weet is dat over een tijd weer iets anders.”

Wat een verademing was dit gesprek met mijn oud collega, tevens jonge moeder van drie kinderen en zojuist gestart als coach.

Al die maanden thuis en de tijd om na te denken, riep soms alleen maar meer vragen bij mij op. Wat wil ik, wat kan ik, waar ben ik goed in? Vragen die dagelijks door mijn hoofd spookten. Afstand nemen van je werk, omdat je lichaam je tot een halt roept, zorgt ervoor dat je alles onder de loep neemt. En jezelf onder de loep nemen kan voor een hoop verwarring zorgen.

Zeker als je een beetje van alles kunt, brede interesses hebt, van alles wel iets weet en je makkelijk aanpast. Was ik maar een specialist in iets, dacht ik dan. Dan was mijn pad duidelijk en kon ik hem uitstippelen.

Omdat ik totaal niet meer wist wat ik wilde, verlies je ook een beetje je identiteit. Al die jaren had ik mijn doelen scherp gehad. Met een enorme drive werkte ik van de ene goal naar de andere. Het voelde als een enorm gat, om geen doelen meer te hebben. Alsof herstellen geen mooi doel is, en het zorgen voor je gezin er een beetje bij hangt. Het opvoeden van kinderen is misschien wel de moeilijkste baan van de wereld. Hoe komt het dan toch dat het voelde dat ik geen doel meer had, in het niemandsland dat herstel heet.

Het had alles te maken met het gevoel van controle verliezen. In deze maakbare wereld denken wij alles onder controle te hebben, zelfs de toekomst. Deze illusie is onze houvast. En omdat er geen script is voor het herstellen van een burn-out, moet je de controle uit handen geven. Jouw lichaam bepaalt nu wat goed is voor jou, en dat is vaak in strijd met wat jij zelf zou willen.

Het is vergelijkbaar met het krijgen van kinderen. Hoe je dacht dat je het allemaal anders zou doen en jouw kind zich wel zou aanpassen aan hoe jij je leven wilt inrichten. Kom je er al snel achter dat de behoeften van jouw baby niet altijd matchen met jouw ideaalplaatje. Je komt erachter dat jouw kindje zijn eigen ritme heeft en dat jij je nu ineens moet aanpassen. Hoezo controle?

Ineens kijk je heel anders naar andere ouders, vol begrip en mededogen.

Nu de weg die ik was ingeslagen, of de manier waarop ik het heb aangepakt, niet de juiste bleek te zijn. Wat ga je dan doen?

Probeer je te herstellen om vervolgens toch die draad weer op te pakken? Of gaat het roer om? En dan heb je als moeder natuurlijk ook je gezin en de financiële consequenties waar je rekening mee moet houden.

Pas je nog op die rijdende trein, vol snelheid en hoge eisen? Of gaat die trein te snel en zie je daardoor niet meer wat er echt toe doet in het leven? Wat gebeurt er als je stilstaat?

Terwijl die trein dan voorbij raast en jij in de vertraging zit, en je jouw handrem durft aan te trekken. Zal de wissel van het spoor jou een andere kant opsturen. Een kant waarbij je meerdere stations passeert. Station ontkenning, station angst, station vechten, station verdriet, station inzicht, station acceptatie, om uiteindelijk te komen op een nieuw spoor. Durf jij voor jezelf te kiezen? Weet dat meerdere vrouwen langs dit spoor zijn gekomen, want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

2 gedachten over “Blog#28 Identiteitscrisis

  1. Helemaal waar. Ik zit nu ongeveer een jaar in dit schuitje en nu gaat het weer, ben ik weer voorzichtig gelukkig en ken ik mijn valkuilen. Maar die fases, die doorloop ik nog steeds een beetje… en dat mag. Als ik maar niet verdrink. 🙂

    1. Hoi Joni, wat mooi dat je je in mijn blog herkent. Je ben al even onderweg lees ik. Hopelijk herken je inderdaad je valkuilen die je soms weer even helemaal uit balans kunnen brengen. Maar het helpt dat ‘het mag’. Dat is een stuk acceptatie. Op naar the new you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven