Blog#30 Dertigersdilemma

“Ik zal eens tekenen wat er gebeurt als een vrouw moeder wordt.” Op het bureau van mijn vrouwelijke huisarts verscheen een leeg A4. Ze tekende twee vierkanten met daarin een klein vierkant in beide vlakken. “Kijk, dit blijft er over voor jezelf als je moeder wordt.” Ze wees naar het kleine vlakje in het linker vierkant. “Bij de man is het net andersom, daar neemt het kleine vlakje de kinderen in, en de rest blijft hetzelfde.” Ik staarde naar het papier, naar het grote vlak met daarop afgebeeld wat er van mij overgebleven zou zijn, en probeerde het op ons gezin te projecteren.

Die ochtend, een half jaar voorafgaand aan mijn burn-out, zat ik bij mij huisarts om te onderzoeken waar mijn paniekaanvallen vandaan kwamen. Kwam het dan echt doordat mijn man zo weinig deed? Natuurlijk deed ik meer als het aankwam op de zorg voor onze kinderen, maar het was niet zo dat hij mij niet hielp. Integendeel, hij is erg betrokken bij de kinderen en een zeer bewuste vader.

Maar het klopt wel dat zodra je moeder wordt, er een soort aartsverschuiving in jezelf plaatsvindt. De hormonen zorgen ervoor dat je een moederbeer wordt en voor je het weet heb je alleen nog maar oog voor je kind. Mannen hebben dat oergevoel ook in de vorm van bescherming, wat zich vertaalt in geld verdienen om het gezin te onderhouden. Dus zijn carrière wordt alleen maar belangrijker.

En terwijl vrouwen tot in de jaren 60 hun baan verloren zodra ze in het huwelijk traden, ze waren immers in die tijd juridisch handelingsonbekwaam, weet de generatie van nu niet beter dan dat we carrière moeten maken. Bij vrouwen van begin dertig heeft bijna de helft een hbo- of universitaire opleiding afgerond (bron CBS). Rond diezelfde leeftijd kom je ook voor vele keuzes te staan, wat enorme keuzestress kan opleveren. Vele dertigers kennen wel een fase waarin het dertigersdilemma optreedt.

Focus, focus, focus. Ik focuste me op mijn studie, ik focuste me op mijn carrière, ik focuste me op mijn gezin, want wij vrouwen kunnen het allemaal. En toen mijn lichaam haar focus verloor, kwamen ineens daar de levensvragen.

De wereld die ooit zo duidelijk in elkaar zat, een wereld die ik misschien wel for granted had genomen, een wereld die klopte, ook al was er veel mis. Mijn wereld, waarin ik ineens een vreemde geworden was, van de één op de andere dag. Ik zoomde letterlijk uit en begaf me op hoogtes waarvan de invalshoeken op aarde me rillingen over mijn lijf bezorgden.

Niks leek meer wat het was, en het leek alsof ik alleen in die donkere tunnel zat. Zelfs het bewegen van mijn lichaam voelde alsof ik het nog nooit had gedaan.

Wie ben ik? Wat is het nut van mijn leven? Wat wil ik? Wat doen we hier in godsnaam op aarde?

Vragen waar ik toch geen antwoord op kreeg vielen als een waterval neer, kletterend en onophoudelijk. Totdat ik me uitgeput, van tegen de stroming in zwemmen, moest laten meenemen met deze rivier.

Het resulteerde uiteindelijk in een diepe mate van bewustwording. Bewustwording van het kleine en het grote in het leven. Dat het kleine soms het grote is en dat grote dingen er soms helemaal niet toe doen. Het boek “Angst” van Thich Nhat Hanh leerde mij het leven in groter perspectief te zien. De verbondenheid met je medemens, de natuur, het heelal. Hoe geruststellend is het te weten dat onze voorouders in ons voortleven, en daarmee uiteindelijk niets verloren gaat.

Misschien sta jij ook voor grote beslissingen op het gebied van werk, relaties, kinderen of wonen. Geeft het je stress om in deze o zo maakbare wereld jouw pad te kiezen, bang het één te missen als je voor het ander kiest. In de westerse wereld draait alles om het individu en persoonlijke ontwikkeling. Besef dat je in deze fase van bewustwording meer en meer verbonden bent met de mensen om jou heen, want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Eén gedachte over “Blog#30 Dertigersdilemma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven