Blog#31 Bewustwording

“Een kopje muntthee en een appelsap alstublieft. En wat wil je erbij? Een muffin?” Mijn zoon van 3 knikte en we sloegen de menukaart dicht.

Voor het eerst sinds maanden, durfde ik het aan. Alleen met mijn peuter ergens naartoe. Al die weken dat ik mijzelf opgesloten had in huis, werden opgevolgd door weken dat ik samen met mijn man de deur uitging. En nu eindelijk kon ik het weer alleen aan om onder de mensen te zijn. De prikkels waren niet meer overweldigend, het verkeer weer overzichtelijk en mijn hart sloeg niet meer over wanneer ik de deur achter mij dicht sloeg.

Ook mijn kleine jongen merkte op dat mama anders was, vrijer. Daar zaten we dan in de bakkerij een paar kilometer van huis. We glunderden beiden zo naast elkaar op het houten bankje. Hij omdat hij met mama op stap was. Ik omdat ik het weer aandurfde en dit zo ontzettend gemist had.

Omdat ik alles door andere ogen bekeek, nam ik veel scherper in mij op. De man die vier slagroomsoesjes helemaal voor zichzelf bestelde. De moeder met 3 kinderen die op haar vrije ochtend een gebakje kwam eten. De bakker die zijn zoon aan het inwerken was. De geur van verse koffie, de warmte van de ovens, het licht wat naar binnen scheen. Ik nam het allemaal waar, alsof ik in een ander land was en de nieuwe cultuur aan het ontdekken was.

“Laat yoga de laatste afspraak zijn die je afzegt.” Benadrukte mijn psycholoog de volgende dag. Ze kondigde hiermee aan dat we in de afronding van het traject waren beland. De komende sessies waren bedoeld om mijn vangnet scherp te krijgen en welke hulptroepen ik in kon zetten als het minder goed ging.

Ze had gelijk. Hoe gemakkelijk is het om tijdens een drukke week yoga over te slaan. Want als je dan uitgeput de vaatwasser inruimt, naast mijn re-integratie, de kinderen hebt opgehaald, gekookt en hen in bad hebt gedaan. Papa binnenkomt en hen nog net een verhaaltje kan voorlezen, dan moet je de moed en energie bij elkaar verzamelen om uit die doe-modus te stappen en weer helemaal terug in jezelf te keren.

Soms lukte het me en soms niet, en die soms werd gelukkig steeds vaker. Soms draaide de dag nog steeds door in mijn hoofd terwijl ik probeerde te balanceren op één been. Soms keerde ik echt terug in mijzelf en voelde me helemaal in het hier en nu. Ik leerde dat yoga niet gaat om de beste, mooiste en meest lenige bewegingen. Yoga is voor mij het waarnemen van hoe het op dat moment met mij gaat, zonder oordeel. En dat zonder oordeel is nog best lastig.

Altijd heb ik geweten dat ik erg sensitief ben. Zet mij in een ruimte met een groep mensen, en ik pik al snel de sfeer en verhoudingen op. Kleine signalen, de woorden die iemand kiest, de handdruk of een schichtige blik, het komt bij mij binnen als een gevoel. Jaren heb ik deze gave kunnen inzetten in mijn rol als assistent. Als een kameleon kleurde ik mee met mijn omgeving. Maar nu ik steeds en steeds meer mijn eigen gevoel erkende en daarmee mijn eigen kleur, lukte het me niet meer mee te bewegen. Het voelde als afdrijven van mezelf.

Daarvoor in de plaats heeft mijn sensitiviteit gezorgd voor bewustwording. Bewust van de signalen van mijn lichaam, en ook van mijn omgeving. Ik heb de mensen om mij heen namelijk keihard nodig om mijn grenzen te bewaken. Vaak zijn zij de eersten die aangeven dat mijn agenda te druk is. Soms probeer ik mij in allerlei bochten te wringen om de afspraken die ik heb voor werk en de kinderen na te komen. En vaak is mijn eigen planning -de-dat-is-wel-zo-efficiënt-om-achter-elkaar-in-te-plannen-planning- mijn eigen valkuil. En soms moet ik tot op de dag van vandaag ineens alles afzeggen. Dan valt de tijdsdruk van mijn schouders af en kan ik weer ademhalen.

Misschien voel jij je ook schuldig als jij ‘nee’ zegt. En kom je -loyaal dat je bent- al je afspraken na, ook al loop je jezelf voorbij. Bedenk dan goed dat de vergadering zonder jouw aanwezigheid ook goed verloopt. Een dagje in de tuin in plaats van in een drukke speeltuin of pretpark soms tot grotere ontdekkingen leidt. En dat het verplaatsen van die speelafspraak met die moeder, haar stiekem ook goed uit. Want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven