Blog#33 Rolmodel

“Ik eet nooit thuis. Mijn bordje warm ik ’s avonds op, dat is al jaren zo,” grapte één van de managers.
Mis je je kinderen dan niet? Weet jij dan hoe hun dag is geweest? Voel je je dan niet schuldig? waren de vragen die ik niet durfde te stellen.

Keer op keer hoorde ik haar uitspraak in mijn hoofd terwijl ik net aan mijn nieuwe baan was begonnen. Het riep allerlei vragen bij mij op, nu ik meer uren was gaan werken en ik dus minder tijd doorbracht met mijn kinderen: eet ik straks ook niet meer met mijn gezin? Mis ik dadelijk alle schoolactiviteiten omdat ik een belangrijker missie heb?

“Het grote geheim van een succesvol leven is dat er geen geheim is. Wat je doel ook moge zijn, je bereikt het als je er hard genoeg voor werkt.” luidde een quote van Oprah Winfrey die ik had gevonden in de managementkalender. De uitspraak hing al jaren aan mijn beeldscherm en ik geloofde er heilig; dat hard werken zou lonen. En dat deed het! Ik kreeg bijna altijd een ‘zeer goed’ beoordeling, zelfs toen ik parttime ging werken. Ik moest wel extra mijn best doen om zichtbaar te blijven en niets te missen. En zo ontmoette ik vele keren het online clubje ‘avondwerkers’, als ik mijn laptop wederom opstartte nadat ik de kinderen op bed had gelegd.

Carrièrevrouwen, wie of wat zijn ze? En hoor ik daar wel bij? Ben ik nog zoekende naar die ideale balans? Bestaat deze perfecte balans wel? Ik tikte het woord ‘carrièrevrouw’ in op google en was benieuwd naar de hits. Ik stuitte op een wat ouder artikel uit België waarin de 10 geboden voor de carrièrevrouw werden omschreven. ‘Partner en kind zult gij organiseren’, was het advies van Isabel Peeters; managing director bij een reclamebureau. Ze vertelde dat een ziek kind haar nooit heeft belemmerd om op tijd te komen. Wow, dit is super woman, dacht ik. Maar even verderop vertelde ze dat zij dit alleen heeft kunnen doen door de hulp van haar partner. Aha, haar troef…

Misschien ken jij ook carrièrevrouwen waar je tegenop kijkt. Waarbij je je afvraagt: hoe doet ze het? Een vrouw dat een rolmodel vervult voor vele collega’s. Een voorbeeldfunctie waar je je aan optrekt. Als zij het kan, moet ik het toch ook kunnen? zul je denken.
Volgens lifecoach Hans Kloosterman betekent je dag en nacht inzetten voor een baan niet per definitie dat je discipline hebt. Nee, dat is gewoon hard werken, aldus de schrijver van het boek ‘Van Snob tot monnik’. Discipline betekent een juiste balans tussen alles, dus ook de momenten met je gezin.
De lat die jij legt in het moederschap, is ook een manier om invulling te geven aan je ambities. Voel je geen mindere carrièrevrouw als jij er bewust voor kiest ook tijd thuis door te brengen, want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven