#35 De lijstjes-moeder: over altijd maar druk zijn

“Neemt u plaats, wilt u iets te drinken?” de schooldirecteur deed de deur van zijn kantoor dicht. “Nee, dank u,” voorzichtig trok ik mijn jas uit om hem vervolgens over de stoel te hangen. Met zweetdruppeltjes op mijn rug trok ik mijn kleding recht, in de hoop dat de directeur mijn pyjama niet zou opmerken. “Wat kan ik voor u betekenen?” Hij nam plaats tegenover mij en vouwde zijn handen over elkaar. “Wat fijn dat u gelijk tijd heeft,” begon ik…

In pyjama bij de directeur
We hadden griep, mijn man en ik. Dat hield in dat mijn man met kussens en dekens kreunend op de bank lag te woelen. Ik nam de zorg voor de kinderen op mij.
Middenin mijn re-integratie en me dan ook nog een keer ziekmelden, het voelde als spijbelen. Maar koorts, spierpijn en hoofdpijn namen het over en ik wist dat mijn laptop opstarten geen goed idee was.
Maar de zorg voor de kinderen was geen kwestie van willen of kunnen. Als moeder haal je ergens de kracht vandaan. De kracht om boterhammen te smeren. De kracht om naar de andere kant van de wijk te fietsen.
Eenmaal bij de klas aangekomen zag ik het hoofd van de school voorbij lopen. Vergeten dat ik er niet op gekleed was, sprak ik hem aan voor het maken van een afspraak. Ik had verwacht dat hij zijn agenda erbij zou pakken, maar die bleek het direct toe te laten. En zo belandde ik dus met koortsige wangen, in mijn roze met ‘Sleeping beauty’ bedrukte pyjama op het kantoor van de schooldirecteur.

“Dat is echt wat voor jou. Je had het toch ook volgende week kunnen bespreken?” Mijn man hoorde bij thuiskomst mijn verhaal lachend aan.
Waarom overkomt mij dit nou altijd? Dat mijn slimme dat-is-wel-lekker-efficiënt-zo-achter-elkaar-planning eigenlijk helemaal niet handig uitpakt.

Verslaafd
Het continu bezig zijn ontwikkelde zich bij mij tot een verslaving. Niet voor niets zei mijn psycholoog tijdens de intake: “Jij staat altijd aan.” Wat een verademing was, toen het beestje bij de naam genoemd werd. Mijn hele zenuwstelsel bleek overuren te hebben gedraaid, jarenlang. En nu wist ik van gekkigheid niet meer hoe ik “niets” moest doen. Ontspanning leek mijn grootste vijand. Zodra ik een moment voor mezelf had, was daar die angst.

Want wie was ik nog zonder al die bezigheden? Wie was ik als niemand aan mij trok? Wie was ik als mijn agenda niet vol stond?
Ik werd bewonderd om mijn doorzettingsvermogen, mijn discipline en mijn ambities. Als ik zou toegeven aan al die gevoelens onder het oppervlak, zou daar niets meer van overblijven…dacht ik.

Non-stop flight
Zo lang ik die ballen omhoog hield, voelde ik me veilig. Hier was ik goed in, onder druk presteren. Het voelde als een vliegtuig. Fier overeind alles trotserend, onverwoestbaar. Van bestemming naar bestemming. Van fulltime baan, naar het krijgen van een eerste kind, van een hbo-opleiding, naar een tweede kind en tenslotte een nieuwe baan. Een non-stop flight, zou je denken. Maar niets is minder waar. Het verlies van mijn schoonvader, een miskraam, een veel te vroeg geboren kindje en afscheid nemen van ons derde kindje, dat waren mijn noodlandingen. Dan deed ik vervolgens waar ik goed in was, gewoon doorgaan. Alles om maar niet geconfronteerd te worden met mijn gevoelens en emoties. Ik nam de volgende vlucht naar Verweggistan.
Maar zodra de druk wegviel in de cabine, ontstond er paniek…

Misschien leef jij ook van high naar high. Bang een saai leven te hebben als je niks bijzonders op de planning hebt. Heb jij oneindig lange lijstjes, waardoor je meer in de toekomst leeft dan in het heden. Vraag jezelf dan af wat je probeert te ontwijken of juist op te vullen. Welk verdriet of welke leegte maakt dat jij je telkens op iets nieuws stort? Vol overgave en overtuiging, terwijl je lichaam alle mogelijke signalen afgeeft dat het tijd is voor een tussenlanding. Durf aan de noodrem te trekken en voorkom dat het een crash wordt, want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven