Blog#4 Controleverlies

Middenin de nacht stond ik ineens naast mijn bed. Ik probeerde grip te krijgen op de gedachten die met een sneltreinvaart door mijn hoofd schieten.
Gedachten zoals: ik moet om 6 uur opstaan, douchen, boterhammen smeren, de kinderen aankleden, een wasje aanzetten, kattenvoer bestellen, tanken, post uit de brievenbus halen, reageren op mijn email, reageren op mijn whats app berichtjes, een cadeautje kopen voor een vriendje van school, ik moet mijn baas nog bellen, de arbo arts mailen dat ik niet kan komen, misschien toch iets eerder langs de huisarts en mijn afspraak met de oudercommissie afzeggen…
En zo ging het geraas nog een tijd door. Van de hak op de tak, allemaal dingen die ik MOEST doen, leken nu allemaal tegelijk middenin de nacht de hoogste urgentie te hebben.
Het lukte me ook nog eens naar mijn eigen gedachten te kijken en tegen mezelf te zeggen wat een sukkel ik was dat ik hier nu wakker van lag.
Maar daar dacht mijn lichaam heel anders over. Mijn hartslag ging tekeer, ik ademde meer lucht in dan uit en had klamme handen.
Het gejaagde gevoel resulteerde in een heftige paniekaanval. Want het leek alsof ik de controle over mijn gedachten aan het verliezen was. Het leek niet alleen zo, het was zo.
En controleverlies is zo’n beetje het ergste wat mij kan overkomen.

Dat ik graag de touwtjes in handen heb is geen geheim. In mijn relatie heb ik vaak genoeg willen bewijzen dat ik een independent woman ben. Gelukkig heb ik een man die niet zo snel terugdeinst als het moeilijk wordt.
Andersom heb ik mijn man opnieuw moeten leren kennen na het verlies van zijn vader. Onze relatie kwam destijds flink onder druk te staan, en misschien hadden we het zonder onze zoon niet eens gered. Maar iedere keer als we elkaar dreigden te verliezen vonden we het geluk en de warmte weer terug. Dat wilden wij beiden heel graag bezegelen met een broertje of een zusje voor onze zoon.

Inmiddels was ik mijn afstudeeronderzoek begonnen en ik ging als een speer. Het duurde niet lang of ik was in blijde verwachting van ons tweede kindje. Wat een timing!
Gedurende de zwangerschap had ik wat complicaties, waardoor ik me onzeker voelde. Hoewel we 3 weken geleden een kloppend hartje hadden gezien tijdens de echo en we het mooie nieuws hadden gedeeld met de familie, wilde ik toch een extra controle. Ik reed in de auto naar de verloskundige en luisterde naar Coldplay:
Nobody said it was easy
It’s such a shame for us to part

Alsof ik voelde dat de tekst op dat moment, daar in mijn auto, voor mij bedoeld was. En dat was ook zo.
Met 11 weken zwangerschap kreeg ik een miskraam. Het was een hele verdrietige periode
Nobody said it was easy…
No one ever said it would be this hard.

Maar zoals ik wel vaker deed als ik het moeilijk had, ging ik nog harder werken. Na een week was ik alweer op kantoor en hervatte mijn werkzaamheden. Want daar had ik tenminste wel de controle, in mijn werk.
En zo beet ik mij steeds en steeds meer vast in dingen waar ik wel controle over had.

Maar nu ik nog steeds naast mijn bed stond met een totaal stuurloze gedachtengang wist ik mij geen raad. Ik maakte mijn man wakker en vertelde hem huilend dat ik dacht dat ik gek aan het worden was. De adrenaline schoot door mijn lichaam waardoor ik beefde en moest klappertanden. En dit was niet de enige paniekaanval.
De volgende ochtend zaten we samen bij de huisarts, het ging zo niet langer.

Misschien ben jij ook op een punt dat het niet langer gaat. Dat je niet meer weet waar je gedachten beginnen en eindigen. Dat je het vertrouwen in je eigen lichaam verliest. Dat je enorm bang bent de controle te verliezen.

Running in circles, chaising our tails, coming back as we are… zingt Chris Martin.

Ren jij jezelf voorbij, jaag je iets na, maar grijpt jouw lichaam in? Deel het met je naasten, houd het niet voor jezelf. Er is meer begrip dan je denkt. Want jij bent zeker niet alleen!

Posts created 47

Eén gedachte over “Blog#4 Controleverlies

  1. De cirkel doorbreken is een belangrijke eerste stap om een situatie te veranderen. Eigenlijk moet je zelf veranderen denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven