De psycholoog aan het woord

De psycholoog aan het woord
13 november 2018 te Villa Augustus

Jet (30) is psycholoog, moeder van een peuter en in verwachting van haar tweede. Dagelijks spreekt ze als *POH-GGZ moeders die uit balans zijn geraakt. Hoe kijkt zij aan tegen burn-out en moederschap?

En, stellen we ons aan?
“Ik denk zeker niet dat jullie je aanstellen. Wel kan ik me voorstellen dat het voor een buitenstaander lastig is te begrijpen. Een burn-out is namelijk niet tastbaar, zoals een gebroken been. Ik hoor regelmatig dat de omgeving niet begrijpt dat iemand zoveel rust nodig heeft om te herstellen. Men verwacht dat het na een paar weken wel over is”.

Komt het ook echt vaker voor?
“In mijn praktijk is er een toename van het aantal patiënten met spanningsklachten met als gevolg overspannen of burn-out. Dat burn-out nu zoveel aandacht heeft is naar mijn mening tweeledig. Het wordt steeds meer erkend en daarmee bespreekbaar. Daarnaast is de toename een gevolg van hoe we nu leven. Tegenwoordig moet je overal in uitblinken. We verwachten teveel van onszelf. We voelen de druk vanuit de maatschappij”.

Wat is de grootste misvatting rondom burn-out?
“Dat het alleen maar tussen de oren zit. Dat is niet zo. Als je chronische stress hebt reageert je lichaam daarop. Fysiek vindt er een verandering plaats in het hormoonsysteem. Toename van het stresshormoon cortisol heeft vele gevolgen. Zoals slecht slapen en een verzwakt immuunsysteem”.

Wat is het grootste struikelblok?
“Voor moeders is het ontzettend lastig rust te nemen. Je hebt een gezin en de zorg voor de kinderen gaat door. Nog moeilijker wordt het als een moeder geen partner heeft of nauwelijks gebruik maakt van haar sociale netwerk. Ook zie ik vaak dat moeders het moeilijk vinden om het huishouden los te laten. Het moet vaak perfect zijn”.

Heerst er nog steeds een taboe?
“De patiënten die ik spreek hebben de eerste stap al gezet door naar de huisarts te gaan. In de gesprekken die ik voer zijn mensen open. Wel merk ik dat het voor velen moeilijk is om het te delen met hun omgeving. Ze zijn bang voor de mening van anderen of onbegrip”.

Wanneer is een behandeltraject succesvol? (lezersvraag)
“Wanneer ze hun grenzen aan kunnen voelen en aan durven geven. In alle rollen. Dus als vrouw, partner, moeder, medewerker, vriendin, dochter of zus. Moeders die ik spreek zijn zich vaak nog niet bewust van waar die grens ligt. Deze is voor iedereen ook weer anders”.

Mag een psycholoog zijn/haar persoonlijke mening geven? (lezersvraag)
“Natuurlijk mág het op zekere hoogte, maar ik doe het vrijwel niet. Als iemand bijvoorbeeld ontslag wil nemen kun je beter bespreken wat de consequenties zijn en alternatieven bekijken. Ik doe niet aan waarheidsbevindingen als het gaat om keuzes die patiënten maken”.

Hoe formuleer je je hulpvraag als je het zelf niet weet? (lezersvraag)
“Je komt altijd met bepaalde klachten bij de huisarts. Daar wil je vanaf. Samen met de psycholoog/POH-GGZ maak je dit concreter. Ik gebruik hiervoor meestal het KOP-model. Dit werkt zeer effectief en geeft de patiënt snel inzicht in de situatie”.

Waar hebben moeders het meeste stress van?
“Het op alle vlakken moeten presteren en alle ballen omhoog houden. Moederschap moet alleen maar leuk zijn. Maar het mag ook eens niet leuk zijn. Je mag moe zijn. Je mag verdrietig zijn. Dan ben je niet gelijk een slechte moeder”.

Kan het jou ook overkomen?
“Ja!” zegt ze zonder twijfel. “Ook ik moet op mijn grenzen letten”.

*Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg

 

 

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven