Gastblog van Amber

Waar blijft de tijd?

Tijd is een mooi en kostbaar bezit maar ook een bezit waar de meeste druk achter zit. Daarom zijn we allemaal zo blij met de komst van social media want je kan elkaar volgen, zien en zelfs spreken zonder bij elkaar te zijn.

Iets fantastisch! Of toch niet?

Ik vind van wel mits het in een bepaalde mate is, de wereld verandert om ons heen en we leven in een 24/7 economie. Dit is een luxepositie maar ook een bepaalde druk. Je neemt je werk mee naar huis en er wordt meer van je verwacht. De kans op een burn-out is dan ook groter dan ooit. Zeker van de jonge generatie die werkt wordt er veel meer van je verwacht. Je studie afgerond, de perfecte baan, elke avond vrienden zien, sporten, reizen, gezond leven en een mooi huis om in te wonen, volgens velen het ideale plaatje.

Social media draagt bij aan dit ideaalbeeld en de druk om dit te behalen is dan ook groot. En omdat je op social media zoveel voorbeelden ziet hiervan in combinatie met je vrienden volgen en de tijd waarin we leven kampen vele jongeren met FOMO; Fear Of Missing Out.

FOMO wat is het eigenlijk?

FOMO komt voort uit het feit om geaccepteerd te worden. Acceptatie hangt vast aan bevestiging en bevestiging vaak weer aan zelfverzekerdheid. Social media heeft ervoor gezorgd dat de bevestiging en acceptatie van anderen veel laagdrempeliger is geworden. Toen je vroeger een nieuwe broek had gekocht moest het iemand opvallen voordat er iets over gezegd werd, nu plaats je het op social media en de hele wereld weet ervan.

Helaas zorgt de laagdrempeligheid van social media ervoor dat je daar op terug wilt vallen en als je de volgende keer 20 likes minder hebt zal dit negatief aanvoelen en dit versterkt je FOMO. Het gevolg is een negatieve spiraal met een enorme drang om constant je social media kanalen te controleren. Daarnaast wordt op social media het ideaalbeeld constant getoond en wordt alles mooier gemaakt dan dat het is, waardoor de werkelijkheid een andere afspiegeling krijgt. Dit zien veel mensen als “de standaard” waardoor FOMO wordt aangewakkerd, de drang om ook zo te leven en dat soort foto’s te plaatsen blijft en wordt vaak zelfs vergroot.

Het altijd maar “aan” moeten staan en het ideaalbeeld zo snel mogelijk willen bereiken is het grootste probleem van mijn generatie waardoor steeds meer jongeren kampen met een burn-out. Wat ik je vooral zou willen meegeven is de vraag; “wat wil jij als tijd en geld geen rol zou spelen?” Ga daarnaast bewust en zorgvuldig om met je tijd in plaats van het altijd maar druk, druk, druk te hebben.

En vooral… leef zoals jij dat wilt en niemand vergaat als jij even aan het ademen bent in plaats van bereikbaar te zijn.

Amber

Eigenaar Ambieus

Online coaching & counseling

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven