Hoe is dat voor een partner?

Simon is 37 en werkzaam als adviseur in het onderhoudsmanagement. Samen met Astrid heeft hij 3 kinderen. In het voorjaar van 2016 kwam Astrid thuis met de mededeling:
“Ik kan niet meer…” Astrid was overspannen en een roerige tijd brak aan binnen het gezin.

Hoe is dat voor een partner als iemand thuis komt te zitten?
Hoe is dat voor de relatie?
Ik heb het gevraagd!

Lees hieronder het bijzonder openhartige interview met Simon.

 

Heb je het zien aankomen?
Astrid gaf vaak signalen. Haar werk, wat ze destijds al 10 jaar deed, vond ze niet altijd leuk. Maar in die tijd wist ze ook niet zo goed wat ze anders moest doen.
Heb ik het kunnen voorkomen? Dat denk ik niet. Ze had niet met haar werk gestopt als ik het haar had gevraagd. Het heeft op deze manier moeten gebeuren. Om uiteindelijk een nieuw proces bij haar in gang te zetten.

Wat vond je het moeilijkste?
Je moet voor elkaar klaarstaan, elkaar opvangen. Tegelijkertijd heb je de kinderen, het gezinsleven en ook je eigen werk. Astrid was natuurlijk bezig met haar eigen proces. Ze had haar angsten. Ik probeerde positief te blijven en onze blik op de toekomst te richten. Uiteindelijk moet je werken aan de oorzaak en dat zit diep. Ik ben absoluut geen psycholoog en hoewel het voor Astrid natuurlijk het moeilijkst is geweest, overkwam het mij net zo goed.

Hoe hebben jullie dit overwonnen?
Het hoefde niet te worden overwonnen, het was haar proces. En daarbij probeerde ik haar continu te helpen. Je gaat er samen voor en dat werkt door in de relatie. Astrid had behoefte om veel te praten. Soms was ik er wel even klaar mee, als je zelf een rotdag hebt gehad op het werk. Of je wilt gewoon lekker ontspannen en tv kijken, in plaats van heel de avond praten.

Astrid was van een fulltime baan ineens fulltime thuis. De zorg voor de kinderen is voor haar een grote steun geweest. De oorzaak van haar uitval had niet te maken met hard werken, maar met de bedrijfscultuur. Een cultuur met hiërarchie en veel hanengedrag. Ze liep daar letterlijk tegenaan. Toen ze eenmaal thuis zat kreeg ze hartkloppingen als ze weer naar kantoor moest voor een gesprek. Ook het gezinsleven en de continue squeeze tussen ambitie en bij de kinderen willen zijn, legden een druk op haar. In de periode thuis was er veel meer rust. Ze kwam toe aan uitzoeken hoe ze hieruit kon komen en wat ze precies wilde.

Zou het jou kunnen overkomen?
Astrid zou zeggen van niet! Ik heb wel redelijk maling aan een bedrijfscultuur. Hoe er over mij gedacht wordt, daar lig ik niet heel erg wakker van. Of als dingen niet goed gaan op het werk. Mijn levensmotto is dan ook: “Het ‘leven’ is zinloos, dus je kunt je eigen leven zingeven”. Ik neem het leven niet te zwaar. Zelf kom ik uit een gelovig gezin. Mijn ouders waren wel vrijzinnig en gaven mij ruimte mijn eigen weg te volgen. Al op jonge leeftijd, ik denk 12 jaar, ben ik gaan nadenken over de zin van het leven. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het nergens naartoe gaat. Daarom wil ik vooral plezier in het moment beleven, zolang het op de lange termijn geen nadelige gevolgen heeft.

Ik sta dan ook met beide benen op de grond . Wel ben ik een uitsteller, doe veel op het laatste moment. Dat geeft stress, maar ook dan komt het goed.
Astrid daarentegen heeft veel discipline en plant alles keurig in. Zij zal zich daaraan houden. Ik zal eerder gas terugnemen als iets teveel wordt.
Mijn eigen vader is een goed voorbeeld. Vooral in hoe het niet moet. Hij is een enorm gedisciplineerde en harde werker. Maar ook hij is overspannen geweest. Dat was voor mij wel een les: wat is nu echt belangrijk in het leven? Toen ik nog geen gezin had werkte ik met gemak 10 á 12 uur per dag. Nu werk ik lang niet meer zoveel. Astrid en de kinderen zijn het allerbelangrijkste voor mij.

Wanneer ben je succesvol?
Ik ben van plan zelfstandig ondernemer te worden. Zo kan ik meer doen wat ik leuk vind en mijn talenten inzetten. Ik heb bewust geen leidinggevende rol. Dat geeft vaak meer werk en stress. Ik heb niet zo’n bewijsdrang en ben veel liever succesvol in het zijn van een goede vader en man!

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

 

Posts created 47

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven